Promovare site GRATUIT! Adauga-ti site-ul acum! Promovare GRATUITA  !

marți, 9 august 2011

10 minuni ale lumii despre care nu stiai

Terasele de orez
Filipine
Aceste terase de oreze au o vechime de nu mai putin de 2000 de ani si au fost amenajate in muntii Ifugao din Filipine de stramosii populatiilor indigene. Terasele de orez sunt frecvent mentionate de catre filipinezi ca “a opta minune a lumii”. Cum este normal, se presupune ca aceste terase au fost construite cu un echipament minim si in mare masura de mana. Sunt situate la aproximativ 1500 m desupra nivelului marii si sunt intinse pe o supravata de 10360 km patrati de munte. Aceste terase sunt alimentate printr-un sistem de irigare vechi din padurile tropicale aflate desupra teraselor. Se mai spune ca lungimea acestor terase puse cap la cap ar inconjura jumatate de glob. Inca se mai folosesc aceste terase la cultivarea de orez si de legume.

Sigiriya
Sri Lanka
Sigiriya (Muntele Leilor) este o ceteate antica situata in centrul districtului Matale din Sri Lanka, inconjurata de ramasitele unei retele extinse de gradini, bazine si alte structuri. O destinatie turistica populara renumita de asemenea si pentru picturile sale antice (fresce) care amintesc de pesterile Ajanta din India. Sigiriya a fost construita in timpul domniei regelui Kassapa I (D.H. 477-495), si Patrimoniu UNESCO.

Turnul lui Hercule
Spania
Turnul lui Hercule este un vechi far roman aflat pe o peninsula aproximativ la 2,4 km de centrul A Coruña, Galicia, in nord-vestul Spaniei. Numele Corunna este declarat a fi derivate din coloana antice. Aceasta structura are 55 de metrii inaltime si indreptata spre coasta Atlanticului de Nord a Spaniei. Are o vechime de aproape 1900 de ani si a fost reabilitata ultima oara in 1791. Este cel mai vechi far roman ce inca se mai foloseste in scopurile pentru care a fost facut.

Toruń
Polonia
Toruń este un oras in nordul Poloniei, pe raul Vistula. Orasul medieval Toruń este locul de nastere al lui Nicolaus Copernic. Arheologii sustin ca acest oras dateaza inca din anii 1100 î.Hr., in secolele 7-13 in epoca medievala, polonezii au pus bazele unei vechi asezari . Ordinul Cavalerilor Teutoni a construit un castel in apropierea acestor asezari poloneze in anii 1230-1231 . In anul 1263 calugarii franciscani au pus bazele unui oras peste acea asezare .

Pesterile Ajanta
India
In pesterile Ajanta din Maharashtra, India sunt monumente sculptate in piatra datand din seculul al doilea î.Hr., aceste monumente sunt considerate a fi capodopere ale artei religioase budiste. In anii 480 d.Hr. aceste pesteri au fost parasite de catre oameni . In urmatorii 1300 de ani au fost bine ascunse in spatele junglei si nu au mai fost vizitate pana in primavara anului 1819 atunci cand un ofiter britanic a urmarit un tigru si a dat peste acestea. Cercetand prima pestera nu a gasit nimic decat lilieci si vizuini ale altor animale dar , capitanul Smith si-a scris numele cu creionul pe unul din pereti, iar acest insemn se poate vedea chiar si azi la o privire mai atenta.

Valea florilor
India
Valae florilor, o adevarata minune a lumii aflata la mare altitudine in muntii Himalaya este recunoscuta de catre toti alpinistii de renume si botanisti faimosi , aparand chiar si in literatura de specialitate de peste un secol si chiar si in mitologia hindusa pentru mai mult timp. Valea a fost declarata parc national în 1982. Localnici, desigur, intotdeauna au stiut de existenta acesteia, si cred ca a fost locuita de zane.

                                                                      Metéora
Metéora este una dintre cele mai mari si importante complexe de manastiri din Grecia , a doua dupa Muntele Athos. Cele sase manastiri sunt construite pe piloni naturali de gresie, la marginea nord-vestica a Campiei Tasaliei in apropierea raului Pineios si Muntilor Pindului, in centrul Greciei.

Bagan
Birmania

Bagan este un oras antic din Birmania . In mod oficial intitulat Arimaddanapura sau Arimaddana (orasul Infrangerii Inamicilor) si, de asemenea, cunoscut sub numele de Tambadipa (Teren de cupru) sau Tassadessa (Teren uscat), a fost capitala antica a multor regate vechi din Birmania.

Leptis Magna
Libia
Leptis Magna a fost un oras proeminent al Imperiului Roman. Ruinele sale sunt localizate la Al Khums, Libia, 130 km est de Tripoli, pe coasta unde Wadi Lebda se intalneste cu marea. Site-ul este unul dintre cele mai spectaculoase dintre ruinele romane de la Marea Mediterana si unul dintre cele mai bine conservate. Orasul pare sa fi fost fondat de colonistii fenicieni în jurul anului 1100 î.Hr. si nu s-a remarcat decat atunci cand Cartagina a devenit o putere majora in Marea Mediterana in secolul 4 î.Hr .

Biblioteca Celsus
Turcia
Biblioteca Celsus (Turcia) a fost construita pentru a stoca 12000 suluri si pentru a servi ca un mormant marelui om pe atunci Celsus (a fost consul in 92 d.Hr., guvernator al Asiei in 115 d.Hr., si un bogat si popular cetatean). Cladirea este importanta, deoarece este unul din cele cateva exemple ramase ale unei biblioteci antice romane. De asemenea demonstreaza ca bibliotecile publice nu s-au construit numai la Roma si pe intreg teritoriul roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu